October 17, 2022

Momsfradrag og skattefradrag du bør kende til på som influencer, blogger eller streamer

Det er super vigtigt at kende til, hvilke af Skats mange regler, der gælder for dig, når du tjener penge på at lave online content.

I skattemæssig forstand er du som regel honorarmodtager og bliver ikke set som selvstændig erhvervsdrivende.

Honorarmodtager

Som honorarmodtager er det nok at oplyse dit cpr-nummer til dine samarbejdspartnere, når du modtager betaling. Dermed behøver du altså, ikke at have et cvr-nummer. Som honorarmodtager bliver du B-beskattet af dit honorar, da indtægten ses som B-indkomst. Det er vigtigt, at du selv indberetter dine udgifter og indtægter hos Skat, så du kan betale AM-bidrag og din skat af din B-indkomst.

Moms

Som honorarmodtager er du ikke momsfritaget, hvis dine opgaver fra dine samarbejdspartnere er commercielle og dine partnere styrer, hvad du udtaler dig om eller skriver om.

Fradrag

Du kan få fradrag fra alle udgifter i forbindelse med dine honorar opgaver, så længe der er dokumentation for dem. Udgifterne må dog ikke overstige værdien af honoraret. Dette kan være udgifter som udstyr og kørsel til produktion af content for dine samarbejdspartnere.

Selvstændig erhvervsdrivende

Der er nogle undtagelser, hvor du alligevel bliver set som selvstændig erhvervsdrivende i Skats øjne:

  • Din primære indtægtskilde er influencer arbejde.
  • Du styrer selv, hvilke opgaver du vil løse.
  • Du har flere opgaver hos flere samarbejdspartnere.
  • Du arbejder med egen risiko. Det vil sige, at du selv står med risici i forbindelse med økonomisk tab, der fx kan ske ved forhøjet omkostninger.

Hvis kravene ovenfor stemmer overens med dit arbejde som blogger, influencer eller streamer betyder det, at du har samme moms- og skatteforhold som andre selvstændige erhvervsdrivende. Dermed skal du have en virksomhed med et cvr-nummer, som du skal bruge til fakturering af dine kunder.

Du vil dog være med stor sandsynlighed være momsfritaget som blogger, influencer eller streamer, da dit arbejde kan ligestilles med journalistik. Det skyldes, at du selv bestemmer, hvilke emner du skriver eller udtaler dig om. Hvis dine udtalelser derimod er styret af dine partnere er du ikke momsfritaget.

Fradrag

Du kan trække dine omkostninger fra på samme måde som honorarmodtageren. Dog kan du udelukkende kun trække dine omkostninger fra, som går 100% til virksomheden. Det må altså ikke være noget du bruger i privaten. Hvis du fx køber et kamera til at optage content kan du trække hele værdien fra, hvis det kun går til virksomhedsbrug. Hvis du derimod også vil bruge det i privaten. Så er kameraet kun fradragsberettiget i arbejdsmæssig forstand. Hvis du bruger kameraet 10% derhjemme og 90% på arbejdet, så kan du trække 90% af værdien fra i skat.

Er du i tvivl om din situation om, hvorvidt du bliver anset som selvstændig erhvervsdrivende eller som honorarmodtager kan det være fordelagtigt enten at kontakte Skattestyrelsen og få et tydeligt og bindende svar eller få en revisor til at udarbejde et stykke pergament med dine moms- og skattemæssige forhold.

Sponsorater, donationer og gaver

Hvis du optjener point til at kunne købe varer eller modtager gaver, donationer, sponsorater eller hos dine partnere skal det beskattes. Det gør du i din årsopgørelse eller inden på din forskudsopgørelse ved at oplyse værdien af din gave, sponsorat mm.