Der er mange virksomhedsejere og direktører, der spørger sig selv om, om det bedst kan betale sig at ansætte en bogholder eller outsource opgaven.
Dette kommer i høj grad an på, hvordan man ser på det at outsource en funktion/opgave og, hvor langt din virksomhed er i sin vækstrejse. I det her opslag vil vi komme ind på, hvad man som virksomhedsejer bør tage højde for i sine overvejelser om at outsource sin regnskabsfunktion.
Som virksomhedsejer bør du tage højde for faktorerne udgifter, effektivitet, kompetencer og økonomisk overblik.
Hvis man ser på udgifterne, kan det så bedst betale sig at outsource eller ansætte?
Timelønnen for en konsulent er som regel dyrere end en medarbejders timeløn. Du skal dog være opmærksom på, at der er flere udgifter forbundet med en fastansat fx forsikringer, barsel, personalegoder, pension og sygdom. Hvis disse udgifter regnes med i regnestykket, koster en fastansat ca. 1,3-1,5 gange så meget som en konsulent.
Lønudgifterne alene, siger egentligt ikke så meget om, hvad virksomheden egentligt får for sine penge. Det kommer i høj grad også an på, effektivitet pr. time. Dette vil være forskelligt fra konsulent til konsulent og fra medarbejder til medarbejder og fra virksomhed til virksomhed. Alligevel er der en tommelfingerregel, der lyder på, at en medarbejder bruger omkring 60% af sin arbejdstid på sit fagområde og resten af tiden på kurser, pauser, sygdom mm. En konsulent fakturerer kun sin anvendte arbejdstid på opgaven. Derfor vil en konsulent have en effektivitet på 100%.
Det kan være svært at sammensætte og træne et team til verdensmesterskaberne, når de nødvendige ressourcer ikke rækker til hele teamet. Det samme gør sig gældende for at sammensætte et regnskabsteam. Regnskabsteamet skal være stærke i lønadministration, økonomistyring, bogføring, budgettering, rapportering mm. Derfor er det vigtigt at se på, hvilke kompetencer har virksomheden internt, og hvilke kompetencer skal deres leverandører have, hvis de vælger at outsource.
Et stærkt økonomisk overblik er et godt fundament for strategisk vækst. Mange vil helt automatisk tro, at man vil have det bedste økonomiske overblik, hvis opgaverne løses internt i virksomheden, da overblikket vil blive formidlet korrekt til alle afdelinger. Det er dog ikke altid helt rigtigt.
Hvis du er virksomhedsejer, så spørg dig selv “Har jeg et stærkt overblik over sidste måneds udgifter og indtægter og stemmer de overens med det budgetteret?”
For at have det bedste økonomiske overblik, kræver det opdateret tal og rapportering.
Vælger du at holde alle regnskabsfunktioner internt i virksomheden, bør du lave en stram procedure, der sikrer, at ledelsen og diverse afdelinger har det bedste økonomiske overblik med tal der er up to date.
Vælger du derimod at outsource, bør du vælge en samarbejdspartner, der kan give dig og din virksomhed et simpelt økonomisk overblik.